Megjelent az új Yello album!

Megjelent az új Yello album Point címmel.

A zeneipar legnagyobbjai elsősorban azok közül az előadók közül kerülnek ki, akiknek sikerül a saját egyedi hangzásukat megtalálni, és elfogadtatni azt a közönséggel.

Másik járható útként az úgy stílusok, hangzások úttörőjeként elért eredmények tekinthetők. Ilyen volt többek közt saját stílusában a Beatles, Elvis, vagy a Motörhead, a Jr Dinosaur, a Status Quo, és az elektronikai világban ilyen Svájc legjobbja: A YELLO!

Elöljáróban csak annyit: A zseniális svájci duó most sem tagadja meg az évtizedes múltját!

Több mint 40 év telt el azóta, hogy a milliomos playboy és művész: Dieter Meier mániákus kacagását zenei alapokra keverték, és 36, mióta ő és Boris Blank volt teherautó-sofőr elindította a formációt, kiaknázva az akkori stúdiók adta technológiai lehetőségeket, megvalósítva így zenei ötleteiket.

Az így kialakult csúcstechnológiájú egyedi stílusuk nagy hatással volt a globális klubzenére, különös tekintettel a zenei rádiókon túl, az Ibizai DJ-k zenéire, mind a mai napig, legyen az feldolgozás, vagy néha egy-egy új dal.

És most itt egy vadonatúj Yello album, amely hangzását illetően pontosan olyan, mint ahogy régen, a klasszikus Yello!

Maier vokálját, mióta Yello a Yello, az elektronikai trükkök sokaságával dolgozták fel mindíg valami egyedi, Yellosan robotívvá téve azt, ezzel kissé hasonlóra, de mégis egyedivé téve a többi csapattól, pl. Kraftwerk, stb.

A jelenleg 75 éves előadó pedig még mindig pontosan ilyen.

Az album, a debütáló dallal, a  „Waba Duba” ritmikus dumálásával indul, ami olyan feelinget hordoz, mint például az 1988-as „The Race” és az 1992-es „Jungle Bill”. Már ebből is az következik, hogy a csapat nem kívánt változtatni, az évtizedek alatt bevált, megszokott hangzáson.

Mindez azonban nemcsak hogy nem probléma, hanem kifejezett erény, hiszen így megmaradtak a jellegzetes Yello-s motívumok, és 2020-ban új dalok formájában is élvezhetjük az igazi, hamisíthatatlan Yello-s hangulatot.

A lemez egyébként nem nélkülözi az audiovizuális túlzásokat, fordulatokat sem, de ez legyen meglepetés mindazoknak, akik még csupán tervezik meghallgatni az albumot.

Az anyag további érdekessége még, hogy nem csak cd-n, hanem a napjainkban reneszánszát élő vinyl lemezen, vagyis LP formájában is elérhető, az analóg hanghordozók szerelmeseinek nagy örömére.

A tendencia egyébként jellemzően az, hogy a 80-as évekbeli előadók régebbi kiadványait vinyllemez formájában újranyomják, az előadók új albumait pedig cd-n, és hanglemezen is forgalomba hozzák, mint jelen esetben is.

Külön öröm, hogy a lemez hazánkban is kapható.

A 2020-as Yello Point című albuma egyszerre nosztalgikus, modern, és retro is egyben, vagyis egy szóval zseniális, sőt még annál is több…