A Poptarisznya sztori

Avagy a Poptarisznya története

 1979-et írtunk, amikor az akkori zenei főosztály könnyűzenei részlegének helyettes vezetőjét Török Marit, (ha Máriát írnék, megsértődne…) egy hirtelen jött ötlettel kerestem fel. Azt mondtam én, hogy mi lenne, ha a jobb napokat is megélt Petőfi adón lenne egy olyan zenei műsor, amiben lennének riportok, sport, időjárás, közlekedés, és néhány tehetséges Dj is megszólalna. Példának okáért Dévényi, Cintula, vagy D. Molnár.

Azt gondoltam, – mondtam én -, hogy ennek a műsornak vasárnap délután kellene megszólalnia, és persze az élő adás lenne az igazi. Aha mondta Török, és biztos ami biztos, íratott velem néhány sort. Ez megtörtént, és miután semmi jóval nem biztatott, én annak rendje, és módja szerint elfelejtettem az egészet.

Aztán egyszer csak átszólt jó pár héttel később a Komjáthyval közös szobánkba telefonon, és kérdezte, hogy mi lenne a címe? Minek a címe? – kérdeztem vissza -. Hát annak, amiről beszéltünk sok hete! Ja! Jövök és mondom.

A két szoba közötti 25 méter állt rendelkezésemre, hogy eszembe jusson az, amiről beszéltünk, és persze a műsor címét is 25 méter alatt kellett kitalálnom. Elindultam. Első 10 méter, eszembe jutott, hogy mit is mondtam. Aztán újabb 15 méter, és már a cím is megvolt. Köszönés nélkül nyitottam be Marihoz, és csak annyit mondtam: Poptarisznya. Húú ez nagyon jóó! – mondta -, biztosan sokat gondolkodtál ezen. Igen, kb. 15 métert…

 Szabad lett a pálya, néhány próbaműsor még felvételről, és jöhetett máris a négy órás élő vasárnap, délutánonként 16h-tól 20h-ig négy órán keresztül. Persze a műsor történetében volt olyan időszak is, mikor ez a 4 óra 5 volt, vagyis 21h-ig tartott a Poptarisznya…

Remek sportosok remek közvetítésekkel, összefoglalókkal, az élő adás minden erényével, Amerikai tudósítók, akik az évek alatt megtanultak rockzenéül, ami nagy dolog. Volt időjárás, közlekedés, óránként friss hírek, szóval minden, ami kellett egy jó, élő adáshoz. Hab a tortán a játék a lemezekért, Hegedűs Laci poppletykái, vagy a Pop-Tari-Top, a Poptarisznya slágerlistája. (Csak zárójelbe: Ez volt az első lista, ahol együtt szerepelt a külföldi előadó a magyarral). A Poptarisznyára épült a magnósoknak szóló összeállítás is, mind a Vasárnapi Poptarisznyában, mind pedig a csütörtök esténként hallható Poptarisznya magnósoknak című műsorban.

Az alap Poptarisznyából alakult ki továbbá egy éjszakai műsor is, a Póttarisznya. Ezt többek között Rózsa Péterrel, Dombival (Dombóvári Gábor), és Szilágyival csináltam. Aztán jött a Forma-1, és az első Magyarországi futam a Poptarisznyában, később (89-től) a Calypso-ban, ugyanis a rádiós közvetítés joga a Calypso-é volt akkortájt. (Így került a Petőfi adóra is) Aztán jöttek az olimpiák, és persze a Calypso. De a Poptarisznya mindent túlélt! Talán ezért is olyan fontos nekem, és remélem másoknak is, a Poptarisznya, valamint mostantól már a Poptarisznya.hu…

És most jöjjön egy kis számtan! 23 év minden vasárnap, ez nagyjából havi 20 óra, éves szinten 240 óra, ha jól számoltam, ez kb. 5520 óra 23 év alatt. Ha egy órában átlag 15 dalt játszottam, akkor 23 év alatt kb 83.000 zene szólalt meg csak a Poptarisznyában, és a többi kapcsolódásról még nem is beszéltem!