Mai születésnaposunk Agnetha Fältskog!

Mai születésnaposunk Agnetha Fältskog!

Az ABBA “szőkesége”, ahogy sokan emlegetik nem más, mint Agnetha Faltskog, aki a mai napon ünnepli születésnapját!

Agnetha 1950. április 5-én született a Svédországi Jönköpingben.

Már egészen fiatalon kitűnt zenei tehetsége, és mindössze 17 évesen már önálló albummal jelentkezett.

Az igazi hírnevet azonban az ABBA-tagjaként érte el, akikkel több mint 380 millió albumot, és kislemezt adott el világszerte, ezzel a világ egyik legtöbb lemezét eladó előadóként tartják számon.

Az ABBA után a 80-as években szólókarrierbe kezdett, 1985-ben jelent meg Eyes Of A Woman címmel szólóalbuma

Az albumot a stockholmi zenei stúdiókban rögzítették. A felvételek 1984 októberének elején kezdődtek, és november végéig tartottak. A “One Way Love” és az “I Won’t Let You Go” számokat Európa-szerte egyetlen kislemezként adták ki. Agnetha 1985-ben a Montreux Zenei Fesztiválon többek közt a ”One Way Love” -ot is nagy sikerrel adta elő. Az album az Angliai UK Top 40-es listára éppúgy felkerült, mint Norvégiában, Hollandiában és Belgiumban, ahol is bekerült a Top 20-ba, a Nyugat-Németországi listákon pedig a Top 30-ba. A Svédországi slágerlistán az album az előkelő második helyre tornázta fel magát.

A következő album 1987 novemberében jelent meg I Stand Alone címmel, és érdekessége, hogy a dalszerző nem más, mint a Chicago-ból ismert Peter Cetera!

Az album zenei stílusa nagyban különbözött Faltskog korábbi két albumának európai hangzásától, és tükrözte a dalszerző West Coast amerikai stílusát. Az album így is Svédország legnépszerűbb LP-je lett 1988-ban, ahol nyolc hétig az 1. helyen maradt. Norvégiában és Belgiumban is elérte a Top 20-at, Hollandiában pedig a 22.-ik helyig jutott.

Az album promotálásakor Fältskog frizuráját alapjaiban megváltoztatva egy “új” tüskés szőke hajkoronában jelent meg.

1990-ben férjhez ment Tomas Sonnenfild svéd sebészorvoshoz, akitől három év után elvált.

1996-ban megjelent önéletrajzi könyve Som Jag Är („Ilyen vagyok én”) címmel, 2004-ben pedig visszatért a zeneiparba My Colouring Book („Kifestőkönyvem”) című CD-jével, amin kedvenc előadóinak slágereit dolgozta fel.

2013 májusában új nagylemeze jelent meg „A” címmel.

Ezen kívül számtalan tévéműsorban szerepelt Angliában, Norvégiában, Svédországban, többek közt az ABBA 40 éves jubileuma kapcsán is.

Happy Birthday Agnetha Fältskog!

 

(C) Popovics László