A 36 éves Commodore plus/4

A második dobás

A Commodore Plus/4 személyi számítógépet, a Commodore Business Machines adta ki 1984-ben.

Eredetileg a nagysikerű Commodore 64 leváltására szánták, bár a C64-nél olcsóbb, gyengébb, és kifejezetten üzleti felhasználóknak tervezett alternatívája volt a Plus/4.

  A gép neve, a ROM-ba égetett négy applikációra utal, melyek a következők:

    • Szövegszerkesztő
    • Táblázatkezelő
    • Adatbázis-kezelő
    • Gráf-rajzoló program

Ezek a felhasználói szoftverek jártak a géphez, ezzel is jelezve, hogy ezt elsősorban nem játékra szánták.

A Commodore pechjére a gép debütálásának időzítése borzasztó rosszul sikerült: a kívánt célra sokkal jobban használható Macintosh, illetve a csökkentett árú IBM kompatibilis, DOS-t használó egyéb PC-k is 1984-ben kerültek piacra, és ez a tény szinte kizárta, a Plus/4 minden esélyét a globális sikerre.

Ennek ellenére a gép sikeres volt többek közt Közép-Európában, elsősorban Magyarországon, valamelyest sikeres Nyugat-Európában, és sajnos teljes bukás, az Egyesült Államokban.

A magyarországi sikerhez nagyban hozzájárult a 80-as évek közepén futó iskola-számítógép program is, amely központi forrásokat biztosított az általános és középiskolák számítógépekkel való ellátásához. Ennek a programnak a keretében több mint 10 000 db Commodore 16 és Commodore Plus/4 megvásárlására került sor és az iskolai számítástechnika-oktatás a legtöbb iskolában ezeknek a gépeknek a segítségével kezdődött meg.

A kisebb területi sikerek ellenére, a globális sikertelenség miatt, a Commodore plus/4 gyártását már 1985-ben felfüggesztette a cég.

  A már elkészült példányokat pedig zömében a Kelet Európai piacon értékesítették, jellemzően az extrémen árérzékeny Magyarországon, és környékén, ahol megannyi rajongói átirat is született a masinára, illetve, a Nyugat Európai régióban, (meglepetésre felkészülni) Dániában!

Igen, Dánia! Itt ugyanis az állami telefonszolgáltató, a hardver alacsony ára miatt, az eredetileg is modemmel szerelt Plus/4-eket adott a nagyothalló, hallássérült felhasználóinak a normál telefonkészülék mellé.

Az ezekről a gépekről indított, illetve az itt fogadott hívások egy központi irodán mentek keresztül, ahol egy asszisztens olvasta fel a halláskárosult fél gépbe írt üzeneteit, illetve legépelte neki a másik fél által mondottakat.