BRG MK-27 búvár vagy űrmagnó?

A fiatalság mámora ?

A zene a fiatalság mámora! Vagy nem? Az biztos, hogy a 70-es évek vége felé piacra dobott kazettás magnó megszületését nagyban befolyásolhatta az említett mondat,  lévén a készülék kimondottan az akkori fiatalok igényeire lett “szabva”, legalábbis a gyártó cég anno ezt állította…

Hogy végül ez mennyire jött össze, vagyis mennyire találkozott a kor fiatal, zenére éhes közönségigénye a tervezőmérnökök leleményességével, nos az most kiderül!

Idézet a készülék használati utasításából:

Ön a BRG legújabb hordozható kazettás magnókészülékének tulajdonosa. Az MK 27-es készülék modern formával, kis mérete mellett is kiváló akusztikai jellemzőkkel rendelkezik.  Mielőtt a készüléket üzembe helyezné, feltétlenül vegye figyelembe a használati utasításban közölt útbaigazításokat. Ebben az esetben készüléke sok örömet fog önnek szerezni.

Több évtized távlatából, illetve saját tapasztalatból állíthatom, hogy az biztos…

A fiatalok körében valóban népszerű kis magnó kapott annak idején hideget-meleget egyaránt mind a külső, mind a belső tekintetében.

Külsejét azért bírálták, mert „hogy néz már ki…”, pedig szerintem ez a magnó igenis szép! Vagy legalábbis mindenképp egyedi… Sárga gumigombjai fiatalos kontrasztot adnak az egyébként egyszínű fekete, szürke, vagy néha zöld műanyag borításnak. Sokan, nagyon sokan szerettük ezt a formát, és vágytunk erre a magnóra, amely formavilágával jogosan érdemelte ki a “búvármagnó” titulust.

Annak idején azt terjesztették róla, hogy azért ilyen a kinézete, mert valóban vízálló, és volt aki ezt ki is próbálta a gyakorlatban…

A különös design magyarázata leginkább a használati utasítás borítójából derülhet ki, ahol az áll: Astronautic

Te jó ég! Hiszen akkor ez már űrtechnika! (Nem is értem, hogy az Egy Úr az űrből című sorozat Nanu-Nanuja, vagy legalább Majka, az űrből jött kislány miért nem egy MK-27-est szorongatott a kezében…)

Technikai értelembe véve a magnó mechanikája (finoman fogalmazva is) hagyott némi kívánnivalót maga után…

Maga a mechanika hazai BRG fejlesztés, még a Videoton magnókba is jutott belőle bőven, sőt még az egykori Szovjetunióban, és Csehszlovákiában is használták ezt a mechanikát bizonyos magnókban!

Sajnos ez a mechanika hosszútávon eléggé megbízhatatlan konstrukciónak bizonyult.

A felcsévélő nyomatéka bizonyos helyzetekben irreálisan magas, néha pedig borzasztó alacsony értékeket mutatott… És mivel nem volt benne semmilyen mechanikai védelem a felcsévélő oldalon, így sűrűn előfordult, hogy a magnó vagy “bekapta a kazettát”, vagy “megnyújtotta a szalagot”

Tette mindezt annak ellenére, hogy a róla szóló reklámban azt sugallták, hogy a készülék ezzel a negatív jellemzővel nem rendelkezik…

Minden említett és tapasztalt hátrányával együtt, a Budapesti Rádiótechnikai Gyár MK-27 típusú hordozható kazettásmagnója a maga idejében egy igen  közkedvelt, és sokat vásárolt magnó volt.

Napjainkban a gyűjtők féltve őrzött kincseiként, illetve a bolhapiacokon találkozhatunk velük ilyen-olyan állapotban.

Végezetül köszönetet mondok a Szétszedtem Project tulajdonosának, és alkotójának Békamesternek, valamint Csányi Tibor gyűjtőnek, akinél szinte az összes valaha gyártott BRG kazettás magnó megtalálható.

A szétszedtem projekt weboldala ide kattintva érhető el

 

(C) Popovics László