Boldog születésnapot Zx Spectrum!

1982-es álomgép angliából

1982 április 23-án debütált az első megfizethető áru személyi számítógép, az angliai Zx Spectrum!

Fejlesztője az a brit feltaláló és vállalkozó, Sir Clive Sinclair, akit később lovaggá is ütöttek ipari teljesítményéért. Az úr ugyanis nem kezdő a szakmában…

Kisebb sikereket már a Spectrum elődjeivel, a ZX-80 illetve ZX-81 el is elért, ám a nagy áttörést a Zx Spectrum hozta meg számára.

A számítógép elnevezése:

A Spectrum elnevezéséről az a történet járja, hogy a számítógépnek eredetileg a ZX-82 lássuk be, nem túl fantáziadús nevet szánták, de mivel az új gép képes volt 15 különböző árnyalatú szín egyidejű megjelenítésére, inkább átkeresztelték Spectrumra.

A gép “lelke” egy 3,5 MHz-es Z-80 processzor volt. Kétféle memóriamérettel került forgalomba, volt a 16K-s modell (ennek az ára 125 font volt) és volt a népszerű 48K-s változat (175 font). A gép felbontása 256*192 pixel volt, s bármilyen otthoni TV készülékre rá lehetett kötni.

A szoftvereket kezdetben jellemzően audiokazettán tárolták, aminek érdekessége, hogy a Commodore 64-el ellentétben, ami csak a gyári datasette egységgel volt használható, a Spectrum ezzel szemben bármilyen otthoni kommersz kazettás magnóval kompatibilis volt.

Ilyen alacsony áron akkoriban nem lehetett hasonló teljesítményű számítógépet beszerezni, épp ezért a vásárlók legtöbbször az ár, illetve a manapság oly gyakran emlegetett ár-érték arány miatt döntöttek a Spectrum mellett, annak ellenére, hogy a relatíve olcsóságnak megvolt az árny oldala is.

Az egyik ilyen problémás rész a gép híres-hírhedt gumibillentyűzete volt, ami anno legendásan megbízhatatlannak bizonyult, ráadásul a rajta lévő jelek és parancsok is nagyon gyorsan lekoptak, ha nem vigyázott rá a tulajdonos.

Alacsony árának, és sokrétű felhasználhatóságnak köszönhetően viszonylag gyorsan elterjedt a gép, és hamarosan rengeteg önjelölt programozó állt neki a Spectrum programozásának.

Sok, manapság legendának számító külföldi játéktervező kezdte pályafutását ezen a gépen.

A kezdet kezdetén azonban még a lelkes programozók által megalkotott programokat számítógépes magazinokban, nyomtatásban adták tovább az olvasóknak, akik aztán otthon szépen bepötyögték a nemritkán több oldalas kódot, hogy aztán magnóra mentsék, és később újrafelhasználhassák azt.

A gép sikeres debütálása után nem sokkal megalakultak a különböző szoftverházak, melyek a kész játék, és felhasználói szoftvereket már kazettás formában kínálták a különféle áruházakban, vagy postai kiküldéssel.

Azért voltak egyéb érdekes próbálkozások is. Az egyik ilyen próbálkozás például az, amikor TV-n vagy rádión keresztül sugározták a program „hangját”, vagyis a kazettára rögzített kódját, amit így egy magnetofon segítségével fel is vehettünk.

Egyébként a 80-as évek közepén a Petőfi és a Bartók rádió is sugárzott éjjelente Spectrum programokat.

A Magyar Televízióban pedig a Mi és a számítógép, vagy a későbbi Mi és a computer című műsorokban sugároztak leginkább Spectrumhoz különféle programokat.

Érdekesség továbbá, hogy még a 80-as évekbeli Magyarországon, a Novotrade égisze alatt is készültek játékszoftverek még bőven a szocializmus évei alatt…
Erről a témáról nemrég készült egy zseniális dokufilm, melyet magyarok készítettek, és amely itt tekinthető meg:

Utólag is köszönet Juhos Nándinak!

Amennyiben a fenti Vakondok 4 dokumentumfilm elnyerte tetszését, jó hírünk van: Készül a folytatás, a 80-as évekbeli magyarországi játékszoftver beszerzési lehetőségek, valamint a korabeli crackerek témaközében!

Még egy izgalmas blog a témában itt: IDDQD blog

Itt érdemes megemlíteni  a KFT zenekar 1984-es “Bál az Operában” című albumát, amelynek borítóján egy komplett Spectrum játék forráskódja volt megtalálható.

Aki vette a fáradságot, és begépelte az egyébként jópár programsorból álló forráskódot, vagyis a basic nyelven írt programot, az egy jópofa “Rózsás és Valériás” játékot kapott kvázi ingyen, a nagylemez mellé.

A gép erőforrásai abban az időben korrektek voltak, de eltörpültek a nagy vetélytárs, a Commodore-64 mellett. Ez olyan kreatív megoldások kitalálására ösztönözte az akkori programozókat, hogy az manapság már szinte csodaszámba menne.

Az alap Zx Spectrum 1982-es megjelenése után az elkövetkező években megjelentek különféle egyéb, módosított, modernizált, javított változatok is:

 • ZX Spectrum +  /1984/ /Javított billentyűzet, gyárilag beépített reset gomb/

 • ZX Spectrum 128  /1985/ /128KB RAM, nagy hőleadó panel, MIDI-kompatibilitás, RS-232 port, RGB port, továbbfejlesztett BASIC és külső billentyűzet csatlakoztatási lehetőség./

 • ZX Spectrum +2  /1986/ /A már Amstrad színekben gyártott változat egy 128-as Speccy volt magnóval egybeépítve. Ennek két al-modellje volt, a +2A és a +2B kisebb különbségekkel./

 • ZX Spectrum +3  /1987/ /Ez egy Speccy 128-as 3 inches lemezmeghajtóval egybeépítve, amely +16 KB ROM-ot kapott és képes volt CP/M operációs rendszert futtatni alapból./

Másolatok, klónok:

A ZX Spectrumnak sok különböző legális, és illegális klónja készült, legtöbb a korabeli Szovjetunióban /Oroszországban/ Romániában és Dél-Amerikában.

A szakmai honlapok több, mint 50 különböző, főleg illegális klónt tartanak nyilván /köztük a magyar HT 3080C-t, amelyhez akár Commodore 1541-es floppy-meghajtót is lehetett csatlakoztatni/.

Ezek közül kiemelkedik az orosz Hobbit 64K amely egyben iskola számítógép is volt. A sok szovjet/orosz klón és a későbbi független fejlesztések /merevlemez csatlakoztatás, hálózati kártyák, PC-s alkatrészek használata/ hatására a Spectrum mind a mai napig aktív platformnak számít.

Néhány típus a teljesség igénye nélkül:

Legális változatok:

 • TC2048  /Timex Computer/
 • SAM Coupé  /Miles Gordon Technology/

Illegális változatok:

 • Didaktik Gama  /Csehszlovákia/
 • HC85  /Románia/
 • Cobra  /Románia/
 • TK90X  /Brazília/
 • Dubna-48K  /Szovjetúnió/
 • Parus VI201  /Szovjetúnió/
 • Mistrum /Csehszlovákia/
 • CIP-03 /Románia/
 • Felix HC /Románia/
 • Jet /Románia/
 • Baltica /Oroszország/
 • Bilc /Szovjetúnió/
 • Dubna /Szovjetúnió/
 • Leningrad 1-2 /Szovjetúnió/
 • Elvro /Lengyelország/

A nem 100%-os klónok közül kiemelkednek a Magyarországon igen sikeres (máshol viszont kereskedelmi szempontból elég gyengén teljesítő) Enterprise-64 és 128 számítógépek.

Az amúgy kitűnő technikai paraméterekkel rendelkező gép üzleti értelemben azért jutott zsákutcába, mert pont a 8 és a 16 bit közti átmenetben került piacra.

Spectrumos szempontból az Enterprise azért érdekes, mert ezek a gépek képesek voltak egy Magyar fejlesztésű hardver segítségével (emulátor) aránylag hibamentesen Spectrum programokat futtatni.

Végezetül azt gondolom, nem mehetünk el szó nélkül a Zx Spectrum, és a Sinclair cég munkássága mellett, annál is inkább, mivel ez a fantasztikus ár/érték alapú személyi számítógép volt az első zászlóshajója a minőségi, univerzális felhasználásra is alkalmas otthoni mikrogépeknek, amely lehetővé teszi, hogy most például az interneten ezt a cikket olvassák…

Tehát minden Home Pc egyik ősatyját üdvözölhetjük a Sinclair Zx Spectrumjában… (no meg a Commodore 64-ben, de az már egy másik történet…)

Szóval Happy Birthday Zx Spectrum, Speccy!

 

(C) Popovics László