Boldog születésnapot Dolly!

Mai születésnaposunk Dolly!

A mai napon ünnepli születésnapját a magyarországi rock ‘n roll és rockabilly-királynő, a Hungária, majd a Dolly Roll együttes énekesnője Dolly, polgári nevén Penczi Mária Ilona.

Dolly igen korán, már 4 éves korában megismerkedett a zenével, eleinte énekelni, majd zongorázni tanult. Az első komolyabb szereplése 19 évesen, a Hungária égisze alatt, az Eltakarod a napot című felvételen hallható, ahol Fenyő Miklóssal együtt énekel.

Ezek után, 12 év kihagyást követően tért vissza a zenéhez: 1980-ban hivatalosan is csatlakozott a Hungáriához, amely három esztendő után egy nézeteltérést követően feloszlik, és a kivált tagok egy részéből 1983-ban megalakul a Dolly Roll.

Az induló együttes tagjai Dollyn kívül, a Hungáriából távozó Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Zsoldos Gábor voltak.

Az idő múlásával a tagcserék sem kímélték a zenekart, volt akik újabb csapatba (pl. Step) léptek át, és volt akik érkeztek, (pl. Kecskés Gábor Richie), de mindezek ellenére a csapat mindvégig sikeres tudott maradni.

A Dolly Roll nem csupán hazánkban ért el sikereket, hanem határainkon túl is, például koncerteztek Bulgáriában, Lengyelországban, Olaszországban, de később még az Egyesült Államokban is.

A Dolly Roll egészen Kékes Zoltán 2017-ben bekövetkezett haláláig üzemelt, majd ezt követően Dolly bejelentette, hogy érzelmi okokból nem használja tovább a nevet, helyette a Dolly plusssz formációban működik tovább, mind a mai napig.

Az együttes közel három évtizedes fennállása alatt számos koncertet adott, turnékat (itthon és külföldön egyaránt) bonyolított le, show műsorokban és fesztiválokon szerepelt. Több mint 4 millió hanghordozót adott el, 15 arany-, 3 platina- és 1 gyémántlemezt kaptak.

Azt hiszem, hogy már önmagában ez a munkásság is figyelemreméltó, de lehetett volna még ezen kívül számtalan dolgot írni, mindenesetre nagy kalapemelés Dolly, és az ő évtizedes munkássága előtt.

Happy Birthday kis Krisztin, illetve Dolly!