70 éves a Ferihegyi repülőtér

70 éves Reptéri évforduló

A mai napon, pontosan 70 évvel ezelőtt nyílt meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja, vagy ahogy akkortájt nevezték: Ferihegyi reptér.

A repülőtér területét már 1938-ban kijelölték, de a háború miatt először csak a Magyar Királyi Légierő és a Repülő Kísérleti Intézet hangárjai épültek meg, civil utasforgalom alig volt. és az ifj. Dávid Károly által tervezett utasforgalmi épület kivitelezése is félbemaradt.

1944-ben több bombatámadás is érte a területet, emiatt csak 1950-re épült újjá, az eredeti tervek alapján, és május 7.-én fogadta az első Li-2-es utasszállító gépet a MASZOVLET színeiben érkezett, amely a Malév elődje volt.

Az akkori repülőtérnek „mindössze” 1500 méter hosszú betonozott futópályája volt, amelyet később, a sugárhajtású gépek miatt fokozatosan meghosszabbítottak. 1958-ra épült meg mai teljes hosszában, vagyis a 3000 méter hosszú 1-es futópálya.

A Légiközlekedési Kulturális Központ által üzemeltetett Aeropark videós Youtube csatornáján egy nagyon jó összefoglaló található a témában, Kránicz Balázs szerkesztésében:

Ha tetszett a film, a többi repüléssel kapcsolatos videót az Aeropark Youtube csatornáján tekinthetik meg, amely ide kattintva érhető el:
Az Aeropark Youtube csatornája

A Légiközlekedési Kulturális Központ (röviden LKK) egyébként a fenti videókon túl még az előzőekben említett Aeroparkot is üzemelteti, amely nem más, mint a korabeli repülőgépek kiállítása, közvetlenül a Liszt Ferenc Repülőtér mellett. Meglátogatni öket itt lehet:
Az Aeropark weboldala

A kiállításon lehetőség van a repülőgépek körüljárásán kívül azokba beülni, sőt még a pilótafülke sem tabu minden esetben… Nem is beszélve a hozzáértő évtizedes múlttal rendelkező tárlatvezetőkről, mint például Nagyváthy Sándor mindenki Sanyi bácsija…

Ezen felül lehetőség van úgynevezett reptérlátogatásra, ahol olyan fantasztikus előadók (pl. Kránicz Balázs Balu) kíséretében hallhatunk, és láthatunk bele egy repülőtér, és a repülés mindennapjaiba, hogy az már már élményszámba megy!

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy aki egy kicsit is érdeklődik, vagy netán vonzódik a repüléshez, annak érdemes ellátogatni legalább egyszer (de lehet többször is…) a Budapesti Aeroparkba.

Sajnos a jelenlegi koronavirus miatt kialakult helyzetben per pillanat az Aeropark is zárva tart, de bízunk, bíznak abban, hogy mielőbb újra megnyílhatnak kapui ennek a fantasztikus kiállításnak!

 

(C) Popovics László