A Donald rágó

minden retro gyermek kedvence ?

A 80-as évek Magyarországán elérhető golyó, és egyéb rágógumik közül kiemelkedik egy, az akkortájt legnépszerűbb rágó, legalábbis az akkori gyermekek körében.

Hölgyeim, és Uraim, illetve stílszerűen, és korhűen Kedves Pajtások! Dobpergés közepette van szerencsém bejelenteni, hogy a fent említett élelmiszeripari termék neve nem más, mint: A Donald Rágó!

A Donald rágót Magyarországon gyakorlatilag szinte bárhol be lehetett szerezni.

Kapható volt a kisebb, nagyobb ABC áruházakban éppúgy, mint a különféle vendéglátó egységekben, presszókban lásd kocsma, de jutott belőle a büfék, vagy akár még az éttermek polcaira is, a Traubi, Róna, Márka üdítők, a klasszikus Bambi, vagy a Pepsi Colák mellé.

Hétvégén, mikor apu megszomjazott egy sörre, vagy egy rövidre, és felkereste valamely, a környéken található vendéglátóegységet, általában magával vitte porontyát is. Ekkor a gyermek már tudta, az üdítő, és a Donald rágó garantált!

Cserébe csak annyi a feladat, hogy otthon nem szabad elmondani a séta valódi célját…  Hányan éltük ezt át anno…

A Donald rágó alakját, és méretét tekintve igencsak kilógott a sorból. Többet adott, mint az elvárt… Ez nemcsak a méretére igaz, mivel a lényeg nem is mindig maga a rágó (bár az is nagyon finom volt), mint inkább a belül található képregény volt.

Gyerekként majdnem úgy vártuk a Donald rágó belsejében található képregényeket, mint később a kamionosok által, vagy a külföldi utak alkalmával behozott Kinder tojásokba rejtett játékokat…

Vajon mi lehetett a Donald rágók varázsa? Ennyi év után nehéz megmondani, de talán az egésznek volt egyfajta “nyugati hangulata”.

Csomagolását tekintve akkori szemmel nagyon is szép volt. Többféle színben is pompázott, és a gyerekek kedvence, Donald kacsa volt rajta.

Az ízére én magam már nem pontosan emlékszem, de ez talán annak is betudható, hogy a kibontás utáni ötödik percben már amúgy is elmúlt az íze, ennek ellenére azért egész nap rágtuk…

A Donald rágót egyébként a kanadai alapítású, de hollandiai Maple Leaf (később Leaf Holland BV) rágógumigyár gyártotta a 80-as és 90-es években.

A Donald rágó feltámasztására indult kísérleteink során megdöbbenve vettük tudomásul, hogy a gyár sajnos 2001 elején leégett.

Ami maradt belőle, azt 2003-ban felvásárolta a szintén holland székhelyű ‘Cloetta’ édesipari gyár, de a Donald rágót sajnos azóta már ők sem gyártják.

A  Donald rágók mint látható, sajnos már több évtizede megszűntek, de a képregények, és az akkori emlékek, nos azok megmaradtak…

Aki még nem látott ilyet, annak azért, aki pedig igen, annak azért álljon itt egy videó:

Talán nem túlzó azt állítani, hogy a 70-es 80-as évek kisgyermekei, és tinijei, de talán még jó néhány felnőtt is szívesen fogyasztotta a Donald rágót, és nosztalgikus hangulattal gondolnak vissza erre, a mára már csupán az emlékezetünkben létező édességre.

Jó hír viszont, hogy az emlékeken túl a gyűjtőknek hála, fennmaradtak a klasszikus Donald rágós képregények, melyekből párat eme cikkben is látni illusztrációként.

Ízét pedig, ahogy mondani szokták, szívünkben mindörökké megőrizzük!

 

(C) Popovics László