A Planétás ételrecept kártyák

Egy 80-as évekbeli lelemény !

A 60-as, 70-es években minden lány, nő megtanult főzni a családban, ha mástól nem, az anyósától biztosan…

Amennyiben viszont az illető nem volt olyan szerencsés, hogy ennyire jó kapcsolatban legyen a fent említett nőszeméllyel, ami igenis erős kihívás néha,  még akkor is volt megoldás!

Például ott volt Horváth Ilona Szakácskönyve, vagy a kemény fedelű piros kockás receptkönyv már színes ételfotókkal!

És akkor 1984-ben piaci áttörésként megjelent a PLANÉTÁS receptgyűjtemény!

Mit lehet még újítani a főzésen?!

 Mert ugye, kell hozzá (lehetőség szerint jó minőségű) alapanyag, tűzhely, és sok éhes száj. Ezen felül még szükségeltetik valaki, aki elkészíti az ételt, de mindennek alapja egy jó recept!

Mit lehet ezen újítani? Nos, természetesen a marketinget! Azt, hogy HOGYAN adjuk el a túrós palacsinta vagy éppen a babgulyás receptjét!

És ebben volt nagy a Planétás! Ha azt is hozzávesszük, hogy az akkori „minden jó, ahogy eddig volt” felfogással szembe mert menni, nos, tényleg nagyot robbantottak az ötletgazdák ezzel a receptgyűjteménnyel, mely a Mezőgazdasági Kiadó égisze alatt jelent meg.

Olyan szakács”könyv”, amelynek lapjai hetente jelennek meg, postán kapjuk és nekünk kell összerendeznünk őket kategóriák szerint, ezidáig még nem létezett a magyar piacon.

Rá is kapott szinte minden háziasszony, amire a TV reklám még rá is erősített, így ez a termék is elérte a ’80-as évek szocializmusában élő Magyarország tökéletes látszat-rendszerelvét: Uniformizált divat!

Ellenőrzött, tuti biztonságos, mégis valamennyire a nyugat marketingjét követő trendi termék: PLANÉTÁS RECEPTEK!

A „kokakóla” mámorában fetrengő és hanyatló nyugaton már ugyan rég ismerték ezt a „rendeld meg, és hetente újabb adagot kapsz belőle” eladási trükköt, de nálunk ez mégis akkorát robbant 1984-ben, hogy szinte nem létezett kis hazánkban olyan konyha, melyben ne lelhettük volna fel azt az átlátszó világos barnás – sárgás műanyag dobozt, melyben hétről hétre, egyre csak gyűltek és gyűltek az értékes receptek.

Persze mi akkortájt sokról azt sem tudtuk, hogy a recept étel, vagy valamilyen koktél neve lenne, de ennek ellenére lelkesen gyűjtötte őket anya, mi pedig örömmel vegyült áhítattal fogtuk kézbe a „szent” lapokat, és percekig elemeztük a rajtuk látható képeket, ami nem volt más, csak egy szimpla ételfotó…

Aki egyáltalán nem ismerné:

A Planétás Receptkártyák hetente postai módon terjesztett receptlapok voltak, kb. 12×12 cm méretben.

A kártyák 28 különböző kategóriát tartalmaztak, pl. levesek, egytálételek, márrások, főzelékek, saláták, vagy a deszertek közül a sütemények, torták, fagylaltok, stb. Ezek között volt jónéhány igazi újdonság is, egy átlag-háziasszony számára.

Például a 8-as számú Borkorcsolyák, sörkorcsolyák cím láttán sokan azonnal a jégpályára asszociáltak, bár az ételek attól természetesen messze álltak.

A hagyományos kategóriák (Levesek, Bundázott húsok, Saláták, Sütemények) mellet voltak még egyéb érdekes témák, mintpéldául:

    2. Mártások, ízesítők
  14. Kemencében sültek
  22. Fagylaltok parfék
  25. Diétás, kímélő ételek

Ez utóbbi akkoriban igencsak haladó szelleműnek számított a konyhában a csülkös bableves, és a dagadós töltött káposzta mellett.

Vagy épp a 28-as csoport, ami a nemzeti ételeket mutatta be!

Minden kártya egyszerű volt, mégis vonzó! Az előlapon az elkészített étel fotójával, amin mostani szemmel nézve már a kor dizájn-lenyomatát is láthatjuk.

Ezen kívül két piktogram: mennyire kell a zsebünkbe nyúlni a vágyott étel elkészítésezéshez, és hogy milyen nehézségi fokú az étel. A hátlapon pedig az összetevők, és az elkészítés lépései, ami ritkán volt több 5-6 egyszerű(nek tűnő) lépésnél.

Ezen kívül, ami a kor divatját is követte: szerepelt minden lapon az egyes receptek energia-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma is! Tiszta nyugat, nem?!

Napjainkban egyben, megvenni ezeket a receptlapokat (több mint 1300 lapból áll a teljes gyűjtemény) szinte teljesen lehetetlen értelmes áron.

A ’80-as évek közepének fotó-dizájnját, haladó konyha-kultúráját, formavilágát is birtokolja az, aki szert tesz, vagy már eleve rendelkezik egy ilyen teljes gyűjteménnyel.

Ezért akinek még megvan otthon, javaslom, becsülje meg, és használja, nap, mint nap!

És egy személyes élmény a végére: A 27-es kategória (Ételek szabad tűzön) egyik ételéről, a “Nyárson sült tinóderék”-ről én évekig azt hitem, hogy a “Tinóder” családról elnevezett valamilyen ételről van szó…

Node álljon itt a végére a klasszikus 80-as évekbeli főzőcskés, és Juli sulis jelmondat: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Ja, nem… inkább:

„Jó étvágyat kívánok!”

 

(C) Mátyás Tibor