Hírek Információk

20 éve volt a teljes napfogyatkozás!

Húsz esztendővel ezelőtt, 1999. augusztus 11.-én 12 óra tájban tapasztalhattuk meg Magyarország bizonyos területein a teljes napfogyatkozást. Több ezren nézték többek között a Balaton partjáról a jelenséget. A jelenség elég ritka, legközelebb a mi térségünkben 2081-ben lesz látható.

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. De nem minden újholdkor. A teljes napfogyatkozás olyannyira ritka, hogy nálunk 1999 előtt utoljára 1842-ben volt hasonló.

Nem véletlen tehát, hogy az ominózus napon mindenki csak erre várt. Sokan leutaztak a Balatonra, mivel az a térség épp beleesett a teljes napfogyatkozás sávjába, ellentétben például Budapesttel.

Mindenki jól felszerelkezett különféle védőszemüvegekkel, mivel köztudott, hogy a napfogyatkozás megfigyelése bizony nem veszélytelen, akár meg is vakulhat tőle az ember. Ilyenkor például tilos szabad szemmel nézni az eseményeket, vagy olyan távcsövet használni, amin nincs megfelelő szűrő.

A jelenség magyarázata az, hogy a Nap mintegy 400-szor nagyobb, mint a Hold, de éppen 400-szor messzebb van a Földtől, ezért takarhatja el a kicsi Hold az óriási Napot.